Ciasto czekoladowe z fasoli

EB2D7192-8B2D-4498-8CE8-A92D3DF5FA5B

EB2D7192-8B2D-4498-8CE8-A92D3DF5FA5B

6 kg za mną! Poszukuję smacznych i zdrowych przepisów. Dziś przedstawiam coś dla łasuchów lubiących czekoladę. Ciasto bez mąki, cukru, za to mocno czekoladowe i zrobione głównie z… czerwonej fasoli z puszki!

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli

3 łyżki oleju kokosowego

3/4 łyżki naturalnego kakao

1/2 miękkie banany

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka + 1 białko

*2 miarki odżywki białkowej – opcjonalnie (ja dodałam 2)

*2 łyżki miodu (opcjonalnie, jednak pierwsze ciasto piekłam bez miodu i wg mnie banan niewystarczająco je osłodził)

*pokruszone orzechy włoskie / migdały do posypania na wierzchu

*do masy można jeszcze dorzucić pół tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady

 

Przepis jest banalnie prosty! Wszystkie składniki dodajemy do miski i blendujemy.

0198FD26-0508-4415-8CFA-AB2F102AECEE

Gotową masę wlewamy do foremki / tortownicy wcześniej posmarowanej masłem.

B30FDE1F-ADAF-4CE7-8674-928DF7841637

 

Zanim ciasto włożymy do piekarnika posypujemy je orzechami.

04E1C298-A6C7-464C-8494-A63BDEB77B94

Pieczemy 50minut w 190 stopniach. Po wyjęciu ciasto sporo opadnie i musi odstać do całkowitego ostygnięcia. Ja studziłam je 3 godziny.

 

Be first to comment