Najpyszniejszy omlet świata

DSC_0915

DSC_0915

Z racji takiej, że lubię pokucharzyć (chociaż do MasterCheff’a mi brakuje) dzielę się dziś przepisem na szybki i smaczny omlet. To co do niego włożycie zależy tylko od twórczej inwencji.

Omlet z mąki kokosowej z guakamole, roszponką i batatami.

Składniki na 1 omleta:

2 jajka

1/2 awokado

1/2 batata

trochę soku z cytryny

sól, pieprz

ząbek czosnku

Słodkiego ziemniaka kroję w plastry i gotuję, aż będzie miękki. W między czasie oddzielam żółtka od białek, ubijam żółtka na puszystą masę, dodaję sól, pieprz. Następnie dolewam 2 łyżki mleka oraz dosypuję płaską łyżkę mąki kokosowej (nie można z nią przesadzić, ponieważ momentalnie pochłania wilgoć i masa może zrobić się za gęsta). Konsystencja musi być na tyle „wodnista” aby dało się ją łatwo wlać na patelnię. Tą przed nałożeniem mikstury smaruję ręcznikiem papierowym zanurzonym w oleju kokosowym. Smażę z jednej i drugiej strony, aż się zetnie.

Guakamole zrobiłam z połówki awokado wymieszanego z sokiem z cytryny (wycisnęłam odrobinę), sól, pieprz i ząbek czosnku. Posmarowałam pastą połowę omleta, na to roszponka, wyjęte bataty i gotowe!

DSC_0912

 

1 Comment

Leave a Reply